Ik ben er helemaal klaar mee!

Vanaf mijn 17e jaar, toen ik mijn voorste kruisband in mijn linker knie had afgescheurd, heb ik overal pijn. Mijn lichaam heeft daarna nooit meer hetzelfde aangevoeld en ik heb me zelfs de laatste jaren als een oude man gevoeld. Dat ik het zo lang heb volgehouden in het professionele voetbal met die pijn is een wonder. Iets waar ik zeker trots op mag zijn dat ik me niet uit het veld heb laten slaan.

Sinds mijn terugkeer in Nederland heb ik de kans gekregen om nieuwe dingen te gaan ervaren. Het was ook de eerste keer in mijn volwassen leven dat ik niet op zoek was naar een nieuwe club om te voetballen, maar iets nieuws, zoals een marathon, triathlon of de Ironman.

Ik kwam er al gauw achter dat het niet vanzelf ging. Na dagelijkse duurlopen in Januari kwam in Februari een oude blessure van het indoor voetbal terug. Story of my life! Mijn kuit bleef opspelen, ondanks genoeg rust en oefeningen kwam er maar geen verbetering in. Wat nu?!! Ik kon niet eens een half uur rennen zonder pijn, hoe kan ik überhaupt dan een marathon rennen? Ik had er genoeg van en ging me verdiepen in een methode om ervan af te komen. Een discipline die ik veel eerder had moeten pakken. Na lang zoeken kwam ik uit bij Ben Patrick aka de Kneesovertoesguy op Instagram en Tiktok. Ben Patrick is een oud-college basketballer uit Amerika die altijd last heeft gehad van zijn knieën en gewrichten. Hij is iemand die ze vroeger de “oude man” noemden, vanwege zijn atletische onvermogen. Een beetje zoals ik had binnen het voetballen in mijn laatste jaren. Ik was mentaal wel heel sterk, maar het lichaam wilde zover niet meer meewerken. Als je Ben nu ziet bewegen zou je dus niet meer zeggen dat hij ooit die speler was met atletische onvermogen. Ik ben erg geïnteresseerd in zijn oefeningen, door mijn eigen verleden als voetballer met al mijn blessures en kwaaltjes. Ik weet zeker dat als ik zijn trainingsprogramma eerder had gevolgd, dat ik minder vaak geblesseerd zou zijn geweest. Zo had ik mijn laatste jaren als een professionele voetballer zonder angst kunnen voortzetten en meer kunnen genieten.

Via deze blog neem ik jullie mee in mijn al bewezen transformatie. Na bijna 3 maanden, 5 dagen in de week een uur trainen per dag, merk ik een flinke verbetering in mijn gehele lichaam. Niet alleen mijn kuiten zijn sterker geworden, mijn scheenbeen, hamstrings en onderrug voelen beter aan dan ooit tevoren. Ik kan niet wachten wat het programma verder met mijn lichaam gaat doen. Mijn spieren en gewrichten worden door de oefeningen en stretches sterk genoeg om er weer volledig voor te gaan. Wist ik maar wat ik nu weet toen ik 16 jaar was…

Ik weiger te geloven dat ik voor altijd maar last moet blijven houden van die knie die op 17-jarige leeftijd geopereerd is geweest. Of mijn 22-jarige hamstring die uit mijn rechterbeen is gehaald om in mijn rechterknie als nieuwe kruisband te functioneren. Of die 30-jarige enkel pees die in New York is gescheurd toen ik net hersteld was van kraakbeenletsel in mijn linker knie. Ze behoeden mij niet meer om mijn huidige doelen na te streven. Mijn doel als voetballer om bij fc Barcelona en het Nederlands Elftal te voetballen zal ik nooit meer halen, maar het spelen met mijn kinderen of uiteindelijk mijn kleinkinderen is wel haalbaar, hierbij gaan mijn oude kwaaltjes me niet in de weg staan.

Ik ben dus helemaal klaar met het accepteren dat naarmate ik ouder word, mijn lichaam achteruit gaat. Ik wil juist vooruit, sterker worden, fitter zijn en me vooral beter voelen wanneer ik opsta, maar ook wanneer ik van de trap af loop of wanneer ik met de kinderen aan het spelen ben.

Mijn reis naar een fitter en vitaler leven is in beweging gezet. Ik begin iedere ochtend met oefeningen om steeds maar weer dichter bij de IronMan start te komen. Ik help mezelf door niet op te geven en altijd door te zetten ook als het even tegenzit.

Hoe kan ik jou helpen?

Met sportieve groet,

Hans

%d bloggers liken dit: